torsdag 28 juli 2011

Körsbärstider - körsbärspaj



Allting mognar med en enorm fart i den värme vi har just nu. Förra veckan var det vinbären nu är det körsbären. År efter år har jag gjort romtopf på körsbären. Det är ju fantastiskt gott men i år var det dags för lite omväxling. På en del av mina körsbär gjorde jag en paj med några favoritingredienser som dinkel och råsocker. Det blev en syrlig paj med lite knaprig skorpa och väldigt fin färg.


Körsbärspaj
3 dl dinkelflingor
1,5 dl siktat dinkelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
125 g rumstempererat smör
1 ägg
1 dl råsocker

Fyllning:
5 dl urkärnade körsbär
1 dl råsocker
1 msk potatismjöl

Rör socker och smör smidigt, blanda sedan i ägget. Blanda ihop de torra ingredienserna vid sidan om och rör sedan ner dem i smeten.
Rör försiktigt ihop körsbär, råsocker och potatismjöl. Mina körsbär är ganska sura så det är en hel del socker .
Lägg de sockrade körsbären i en pajform. Klicka ut smeten över bären. Grädda i 200 grader 20 - 25 minuter tills pajen har fått fin färg.
Avnjut med en god vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar