onsdag 19 maj 2010

Variant på kavring


















Förra veckan bakade jag Ljust bröd på skållad råg. Det receptet kom från ett tidningsurklipp från SvD 2006. Under det recpetet fanns ett recept på kavring som lät spännande. Det var ett recept som innehöll både surdeg och jäst. Däremot innehöll det inga kryddor vilket jag tycker man ska ha i kavring. Jag har ändrat lite på mjölmängder och tillsatt kryddor och fick ett härligt grovt och mustigt bröd.

Variant på kavring
Dag1 kväll
400 g ljummet vatten(18 - 20 grader)
100 g rågsurdeg
175 g krossad råg
65 g grovt rågmjöl
125 g solrosfrö
80 g linfrö
16 g salt
Blanda alla ingredienserna i en stor bunke och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

Dag2 fm
50 g jäst
200 g ljummet vatten(18-20 grader)
210 g mörk sirap
200 g rågmjöl
350 g vetemjöl
1/2 msk hel anis
1/2 msk hel fänkål
Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Häll i alla övriga ingredienser och blanda på låg hastighet i 8 minuter. Låt jäsa i 30 minuter. Fördela sedan smeten i 2 smorda formar på ca 1,5 l. Platta ut degen i formarna. Låt jäsa tills degen når kanten, ca 40 minuter.
Sätt in i 250 graders ugn samtidigt som du kastar in lite vatten i botten på ugnen. Sänk till 200 grader efter 10 minuter. Bröden är klara när innertemperaturen är 98 grader efter ca 35 - 40 minuter.

torsdag 13 maj 2010

Dinkelsallad

Det här är ju en bakblogg men ibland dyker det upp ett matrecept och idag är ett sådant tillfälle. Jag har nämligen gjort en dinkelsallad som jag tyckte blev så god att jag vill dela med mig av receptet.
Den passar utmärkt till grillat kött, den går bra att göra i förväg, blir nästan bättre när den fått stå till sig över natten och har en given plats på buffé-bordet.
Jag använde hel dinkel från Saltå Kvarn som fick ett fantastiskt tuggmotstånd när den var kokt.

Dinkelsallad (6-8 portioner)
3 dl hel dinkel
6 dl vatten
Koka under lock i minst 45 minuter. Låt svalna.

1 rödlök
8 - 10 soltorkade tomater i olja
2 paprikor av valfri färg
1 dl hackad färsk bladpersilja
1 kruka basilika
1/2 dl olivolja och/eller olja från tomaterna
svarta oliver
salt och peppar
Skär rödlök, paprika och tomaterna fint. Hacka basilika och persilja. Lägg i en skål tillsammans med de kokta dinkelkornen. Häll över oljan , salta och peppra, blanda om. Toppa med de svarta oliverna.

tisdag 11 maj 2010

Ljust bröd på skållad råg

Det är väldigt inne att baka med surdeg just nu fast ibland kan man ju variera sig för man kan baka väldigt goda bröd på vanlig jäst också. Skållning kombinerat med en fördeg ger ett smakfullt och hållbart bröd. Receptet till det här brödet kommer från en matbilaga i Svd 22 april 2006. Jag har ändrat i receptet så jag bakar det med en fördeg i stället för att göra allt på en gång. Den här degen blir väldigt lös och när jag såg limporna flyta ut i ugnen när jag satte in dem så misströstade jag och trodde jag skulle få pannkaksbröd. Så sker miraklet återigen att de lyfter och tar form i ugnen och man blir jätteglad över sina vackra och väldoftande bröd.
Ljust bröd på skållad råg
Dag 1 Kväll
Skållning:
300 g (3dl) hett vatten
50 g grovt rågmjöl
Häll det heta vattnet över rågmjölet och blanda om. Sätt på en plast och låt stå över natten.
Fördeg:
100g ljummet vatten
15 g jäst
150 g vetemjöl special
Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Vattnet ska vara knappt rumstempererat. Blanda i mjölet. Sätt på en plast och låt stå i rumstemperatur en timme. Sätt sedan in fördegen i kylskåpet över natten.
Dag 2 fm
200 g (2dl) ljummet vatten
15 g jäst
450 g vetemjöl
12 g salt
Lös upp jästen i det rumstempererade vattnet. Blanda i skållning, fördeg och alla ingredienser utom saltet. Kör på låg hastighet i 5 minuter.
Lägg i saltet och kör på lite högre hastighet i 3 minuter. Det blir en ganska lös deg.
Häll över den i en inoljad plastlåda där den får jäsa ca 45 min. Vik ihop degen ett par gånger under jäsningen.
Ta sedan upp degen på bakbordet, dela i två delar. Forma två avlånga eller runda limpor. Limporna ska sedan jäsa ca 45 minuter. Degen är väldigt lös så man kan med fördel använda jäskorgar eller stötta upp limporna på annat sätt.
Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in limporna och kasta in lite vatten samtidigt. Sänk temperaturen till 200 grader. Brödet är klart när innertemperaturen är 98 grader, det tar 30 - 35 minuter.

lördag 8 maj 2010

Rabarberkaka

Det är väldigt svårt att motstå att handla rabarber just nu även om de svenska rabarberna inte kommit ännu. Det har redan blivit några pajer men som omväxling bakade jag den här rabarberkakan. Den blir väldigt god serverad med en lime eller citronyoghurt.
Rabarberkaka
2 dl strösocker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljextrakt
2 tsk bakpulver
2-3 stjälkar rabarber
25 - 50 g smör
Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform. Smöra sedan kanterna på formen.
Skär rabarber i små bitar. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman alla torra ingredienser och vänd ner dem i smeten. Tryck ner rabarberna och hyvla smör över.
Grädda i ugn 30 - 35 minuter, 175 grader.
Blanda ihop en sås av 2 - 3 dl turkisk yoghurt, 1-2 msk råsocker, saft och rasp från en lime eller en halv citron.
Servera såsen till den avsvalnade kakan.