onsdag 19 maj 2010

Variant på kavring


















Förra veckan bakade jag Ljust bröd på skållad råg. Det receptet kom från ett tidningsurklipp från SvD 2006. Under det recpetet fanns ett recept på kavring som lät spännande. Det var ett recept som innehöll både surdeg och jäst. Däremot innehöll det inga kryddor vilket jag tycker man ska ha i kavring. Jag har ändrat lite på mjölmängder och tillsatt kryddor och fick ett härligt grovt och mustigt bröd.

Variant på kavring
Dag1 kväll
400 g ljummet vatten(18 - 20 grader)
100 g rågsurdeg
175 g krossad råg
65 g grovt rågmjöl
125 g solrosfrö
80 g linfrö
16 g salt
Blanda alla ingredienserna i en stor bunke och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

Dag2 fm
50 g jäst
200 g ljummet vatten(18-20 grader)
210 g mörk sirap
200 g rågmjöl
350 g vetemjöl
1/2 msk hel anis
1/2 msk hel fänkål
Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Häll i alla övriga ingredienser och blanda på låg hastighet i 8 minuter. Låt jäsa i 30 minuter. Fördela sedan smeten i 2 smorda formar på ca 1,5 l. Platta ut degen i formarna. Låt jäsa tills degen når kanten, ca 40 minuter.
Sätt in i 250 graders ugn samtidigt som du kastar in lite vatten i botten på ugnen. Sänk till 200 grader efter 10 minuter. Bröden är klara när innertemperaturen är 98 grader efter ca 35 - 40 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar