fredag 25 september 2009

Lingon och valnötsbröd


Jag har funderat lite på att baka ett bröd med lingon i. Egentligen är jag inte så förtjust att stoppa i en massa saker i mitt bröd men lingon har frisk smak och ger fin färg. Nu blev det inte bara lingon i brödet utan även valnötter, det kändes som en bra kombination med lingon och valnötter och det blev en lyckad blandning.

Dag 1, kväll
100 g rågsurdeg
300 g vatten
180 g rågmjöl
Blanda ihop och låt stå över natten ovanpå kylskåpet eller på annat ställe med liknande temperatur.

Dag 2
400 g vatten
600 g vetemjöl
150 g rågmjöl
200 g frysta lingon
200 g grovt hackade valnötter
20 g salt

Blanda mjöl, vatten och surdegen som stått över natten. Kör ca 5 minuter på låg hastighet.
Blanda sedan i lingon, valnötter och salt och kör ca 3 minuter på lite högre hastighet.
Nu har man en deg som har färg som hallonglass.
Låt jäsa i oljad låda i rumstemperatur 3 - 5 timmar. Eftersom lingonen är frysta så kyls degen ner så det är bäst att låta jäsa så länge som möjligt. Jag fick lite bråttom och min deg stod 3,5 timmar men den kunde stått längre. Vik ev. ihop den en gång under jäsningen.
Dela degen i tre delar och forma försiktigt runda bröd som får jäsa 60 minuter i jäskorgar.
Eftersom jag bara har två jäskorgar fick ett bröd jäsa direkt på plåten. Skillnaden blev inte så stor i det här fallet. Jäskorgsbröden blev något högre.
Sätt ugnen på 250 grader. Stjälp upp bröden på plåt som stått i ugnen så den är riktigt varm. Häll lite vatten i ett kärl i botten på ugnen. Efter 5 minuter sänk temperaturen till 200 grader. Lufta efter ytterligare 5 minuter. Fortsätt att lufta var 5 - 10 minut. Brödet är klart när innertemteraturen är 98 grader. I min varmluftsugn tog det ca 25 minuter.

fredag 18 september 2009

Fyra baguetter och ett frukostbröd


Häromdagen stod det Chili con carne på menyn och då krävs det nybakade baguetter. På morgonen gjorde jag en poolish/fördeg som fick stå och jäsa i rumstemperatur till eftermiddagen då jag gjorde den "riktiga" degen. Jag har förstått att många tycker det är krångligt att baka så här i flera steg. Bara man ser ett recept där det står fördeg eller dag 1, dag 2 ryggar man tillbaka och tycker det ser för avancerat ut. Det är det inte, DET ÄR LÄTTARE. Det finns jättemånga fördelar med att baka i flera steg, det går snabbt, delmomenten är oftast väldigt snabba. Man hinner med att hålla rent i köket och framförallt ger det ett godare och smakrikare bröd som håller längre.
Tillbaka till mina baguetter nu. Eftersom jag inte behövde bagutter mer än till middagen så gjorde jag ett vanligt bröd av resten av degen som fick bli frukostbröd till nästkommande dag.

På morgonen gjorde jag min poolish, den bestod av:
5g jäst
300 g ljummet vatten
150 g grahamsmjöl
150 g vetemjöl
Ta en bunke, sätt den på vågen och väg upp 5g jäst. Sedan tar du vatten från kranet, det ska vara lite ljummet, häll 3 - 4 dl i en bringare. Nollställ din våg och häll på vatten tills vågen visar 300g. Lös upp jästen i vattnet. Nollställ din våg igen med bunken på, häll i grahamsmjöl tills vågen visar 150 g. 150 g är ungefär 2,5 dl. Sen nollställer du vågen igen med bunken på och häller på vetemjöl tills vågen visar 150g. Blanda ihop, sätt plast över bunken och låt stå i rumstemperatur minst tre timmar. Mitt stod hela sex timmar. Det kan också stå i kylskåpet över natten eller upp till ett helt dygn.
Det här tar inte många minuter att göra och det gör att ditt bröd blir väldigt mycket godare än att bara göra degen i ett steg.

På eftermiddagen tog jag fram min assistent. Jag vägde upp de övriga ingredienserna:
6 g jäst
300 g ljummet vatten
700g vetemjöl
16g salt
1 dl solroskärnor
Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt sedan poolishen och vetemjölet, knåda på låg hastighet i 13 min.
Tillsätt sedan salt och solroskärnor och knåda ytterligare 6-7 minuter på högre hastighet.
Låt degen jäsa i en inoljad plastlåda 90 minuter.
Sedan tog jag först 700 g deg som jag gjorde ett runt bröd av som fick jäsa i jäskorg tills bagutterna var klara.
Resten av degen blev fyra lite mindre baguetter. Vill du ha större kan du ju göra tre i stället.
Under tiden som degen jäste försökte jag hitta någon bra film på Youtube som visar hur man formar baguetter. Jag hittade väl ingen superbra utan ska fortsätta leta så kanske det kan komma som tips i ett annat inlägg.
Sedan fick baguetterna jäsa i 75 minuter.
Då åkte de in på varm plåt i 240 graders ugn samtidigt som jag hällde lite kallt vatten i ett kärl jag satt på botten av ugnen. Efter 5 minuter sänkte jag värmen till 200 grader. Efter ytterligare 5 minuter luftade jag ugnen. Total baktid var 15 minuter i min varmluftsugn.
Sedan åkte ugnen upp till 250 grader Jag vände upp mitt korgbröd på varm plåt och hällde lite mer kallt vatten i kärlet i botten av ugnen och så fick det stå i fem minuter. Sen sänkte jag temperaturen till 200 och luftade efter ytterligare 10 minuter. När innertemperaturen var 96 grader var mitt bröd klart.

söndag 13 september 2009

Björnbärsmuffins


Ser det inte härligt ut med alla björnbär. Jag kunde inte hålla mig utan plockade det som var moget och gjorde björnbärsmuffins.

Det här receptet ger 6 stora muffins

2 ägg
1,5 dl råsocker
1 dl filmjölk
100g smör
200 g färska björnbär
300g(5 dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner filmjölk och smör i smeten.
Blanda i bären.
Rör till sist ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker, rör så försiktigt du kan så att bären inte går sönder.
Skeda upp i muffinsformar.
Grädda i 225 grader 15 - 20 minuter.

lördag 12 september 2009

Chokladkaka med päron och peacan


En smaskig chokladkaka till helgfikat. Päron och choklad är en härlig smakkombination och här har jag kompletterar med peacannötter. Valet av nötter avgör man ju själv efter smak och vad man har hemma. Servera gärna med en yoghurtsås även om det kan kännas krångligt att göra den också men brytningen mellan den syrliga yoghurten och chokladen höjer smaken.

Chokladkaka med päron och peacan:
100 g smör
150 g mörk choklad
1 - 1,5 dl peacannötter eller valfri nöt/mandel
1 dl råsocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 dl vetemjöl
3-4 små päron

Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform med 24 cm diameter. Du får lättare loss kakan då och slipper lite disk.
Smält smöret och lägg i chokladen som du brutit i bitar. Låt chokladen smälta i smöret.
Finhacka nötterna.
Vispa ägg och råsocker luftigt.
Skär päronen i bitar, skalet kan gärna vara kvar men avlägsna kärnhus och kart.
Vänd sedan ner alla ingredienser i äggsockersmeten.
Häll smeten i springformen och sätt in i 175 graders ugn ca 20 min. Kakan ska vara lite kladdig i mitten när en är klar.
Låt kakan kallna.

Yoghurtsås:
2 dl matlagningsyoghurt 10%
1 msk råsocker
skal och saft av 1/2 citron eller lime
Blanda ihop alla ingredienser och låt stå kallt ett tag så sockret löser sig.

Servera sedan kakan med yoghurtsåsen och en kopp kaffe!

torsdag 10 september 2009

Börtnan, inte bara kyla


Börtnan är en by som ligger i södra Jämtland, cirka 4 mil väster om Åsarna på vägen till Ljungdalen. Börtnan kanske mest är känt från SMHI´s väderprognoser som ett riktigt köldhål. Fast i Börtnan finns också ett fantastiskt mathantverk dels i form av Börtnans Fjällvattenfisk men också tunnbröd från Halvar-Jönsgården.
Hos Börtnan Fjällvattenfisk odlar man regnbåge och röding som man sedan förädlar enligt gamla metoder. Deras kallrökta regnbåge är gudomligt god, fast och fin med en härlig röksmak. Inte alls det där slabbiga som många andra större producenter har som tillsätter vatten i sin förädlingsprocess. I deras lilla butik kan man utöver deras egna produkter också köpa andra lokalt producerade produkter. Bland annat finns det fantastiskt goda tunnbrödet från Halvar-Jönsgården som också ligger i Börtnan. Ett tunnbröd bakat efter gammalt recept och gräddat i vedeldad stenugn.
Ett förslag på meny med produkter från Börtnan:
Till förrätt en tunnbrödklämma med sallad, kallrökt regnbåge i tunna skivor, en liten klick creme fraiche toppat med finhackad rödlök.

Som huvudrätt smörstekta fileer av röding i en gräddsås med färska örter. Serveras med kokt potatis.

Så enkelt och så gott!