måndag 31 augusti 2009

Pajdeg med fullkornsdinkel

Jag gör väldigt ofta pajer, för det mesta blir det dessertpajer av olika slag. I helgen gjorde jag en matpaj som omväxling där pajdegen blev väldigt bra. En matpajdeg ska var lite grövre och inte bara innehålla vetemjöl tycker jag. Varken dessertpajer eller matpajer ska innehålla mer fett än nödvändigt utan att tulla på smaken. I den här matpajen använde jag fullkornsdinkel.

Ingredienser:
100 g rumstempererat smör
3 dl fullkornsdinkel
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 - 2 msk vatten
Arbeta snabbt ihop alla ingredienser, ta lite vatten i taget tills degen går ihop. Jag hade ungefär 2 msk vatten i, men här får man pröva sig fram lite. Jag arbetar alltid ihop degen för hand, det går snabbast och blir minst disk. Kladdiga händer får man stå ut med!
Låt degen vila i kylen 30 minuter.
Kavla sedan ut degen så att den passar en form som är ungefär23 cm i diameter. Jag kavlar alltid ut degen mellan två plastfolie. Den fastnar inte i bänken och blir lätt att lägga på plats i formen.
Grädda skalet i 10 minuter i 200 graders ugn.
Fyll sedan skalet med vad du vill och grädda klart. Jag hade rökt lax, sockerärtor, färsk dill och gräslök i min, och så äggstanning och ost förstås.
Det som är kul med pajer är att de kan bli hur lyxiga som helst beroende på vad man stoppar i dem men kan också vara väldigt enkel vardagsmat.

onsdag 26 augusti 2009

Mmm... Müsli


Att göra sin egen müsli är fantastiskt gott och dessutom enkelt. Har du väl börjat kommer du inte att vilja köpa de torra, smuliga grynblandningar med mikroskopiska bitar av bär och nötter som finns i livsmedelsaffärerna längre.
Se det här som ett inspirationsrecept, en start där du sedan allt eftersom sätter din egen prägel och smak på din alldeles egna müsli.

Min basblandning ser ut så här:
5 dl rågflingor
5 dl dinkelflingor
2 dl solrosfrö
1 dl linfrö
1 dl pumpafrö
1 d havrekli
1 dl oskalat sesamfrö
1 dl riven kokos
1/2 dl råsocker
1/2 dl flytande honung
3/4 dl rapsolja
2 dl vatten
Blanda alla ingredienser i en stor skål. Låt gärna stå 30 - 60 minuter så att ingredienserna blir fuktiga.
Bred ut allt i ett jämnt lager i en långpanna och rosta sedan i 175 grader i 30 minuter. Blanda om några gånger så att det inte bränns. Ibland låter jag müslin stå kvar när jag stängt av ugnen så att den verkligen ska bli riktigt genomrostad.
När müslin svalnat är det bara att blanda i sina favoriter av torkade bär och frukter. Russin är givet och pröva gärna sultanrussin som har en härlig smak. Blåbär, tranbär,banan, mango, aprikos ta det du gillar och blanda flera sorter. Jag använder gärna torkad melon som förvånande nog har en stark frisk smak.

Gryn/Flingor - Här kan du blanda som du vill efter vad du gillar och har hemma. Havregryn, råg, korn eller dinkelflingor.
Sötma - Grad av sötma väljer du själv. Sötman kan komma från vanligt socker, råsocker, muscovadosocker eller honung. När jag har syltade apelsinskal brukar jag ta av lagen som innehåller både honung och socker och dessutom en lätt smak av apelsin. Det blir gott!
Nötter - kan man antingen rosta med eller lägga i efteråt.
Kryddor - Eftersom jag är väldigt förtjust i kardemumma brukar jag rosta med 1 msk grovhackad kardemumma. Kanel eller färsk ingefära blir säkert också bra.

Så sätt igång och pröva och dela gärna med dig av dina favoritingredienser.

måndag 24 augusti 2009

Försvinnande goda baguetter

Jag hade tänkt baka surdegsbaguetter i helgen på min vetesurdeg. Det blev lite fel i planeringen, som ni vet måste man ha framförhållning när man bakar med surdeg. I lördags när jag ville ha baguetterna så hade min surdeg precis kommit igång och om jag skulle fortsatt med bara surdeg hade baguetterna varit klara i söndags. Så jag gjorde en fuskvariant. Jag tog vanlig jäst och använde surdegen som smaksättare. Det blev uppskattat och baguetterna var slut innan jag ens hann fotografera dem.

Så här gjorde jag:
500 g vetemjöl special
350 g vatten
12 g jäst
75 g vetesurdeg
14 g salt

Lös upp jästen i vattnet.
Blanda allt utom salt på låg hastighet i 10 minuter.
Häll i saltet och kör 5 minuter till på högre hastighet.
Låt jäsa i oljad plastlåda 2 timmar.
Dela degen i fyra delen. Forma försiktigt fyra runda bullar som får ligga och spänna till sig i 10 minuter.
Sedan formas fyra baguetter som får jäsa under duk i 45 minuter.
Sätt in baguetterna i 275 grader varm ugn, gärna på varm plåt. Släng in en 1/2 dl kallt vatten så det blir ånga.
Sänk temperaturen till 250.
Det tar 12 - 15 minuter innan baguetterna är klara.

Det blev surdegssmak. Lite för lite för att jag ska vara nöjd och lite för små hål också men alla andra gillade ju dem så jag får väl vara nöjd ändå.

fredag 21 augusti 2009

Chocolate chips cookies


Det finns många olika recept på Chocolate chips cookies. Först och främst för att det är så gott förstås och så för att de går att variera dem i det oändliga. Eftersom jag vill ha mycket smak på mina kakor har jag blandat ihop ett recept med råsocker och fullkornsdinkel.

Ingredienser:
100 g rumstempererat smör
1 dl(60 g) vetemjöl
1 dl(60 g) fullkornsdinkel
1 tsk bikarbonat
1 msk sirap
1 dl råsocker
150 g choklad
100 g nötter/mandel, jag använde paranötter

Rör ihop smör och råsocker.
Blanda sedan i sirapen.
Blanda i de båda mjölsorterna och bikarbonatet.
Grovhacka nötter och choklad. Tänk på att inte ha för grova bitar för det kan bli svårt att skära kakorna sedan.
Blanda i choklad och nöthacket i degen.
Dela degen i två delar. Rulla varje del så att det blir en diameter på 4-5 cm. Slå in var och en i plast och lägg i kylen minst en timme.
Skär sedan skivor, knappt 1/2 cm breda. Jag fick ut 16 st per längd.
Grädda i 175 grader 12 - 15 minuter.
Passa så att de inte bränns.

Avnjutes med kall mjölk eller en kopp kaffe.

onsdag 19 augusti 2009

Körsbär och rom


Så var det dags igen. Körsbären på mitt träd är nästan svarta och då är det dags att plocka dem innan småfåglarna är där och smaskar i sig. Jag är väldigt konservativ när det gäller körsbär, antingen äter jag dem direkt från trädet eller så lägger jag in dem i rom. Det är så lite arbete att lägga in dem och som resultat får man en otroligt god dessert som dessutom håller sig ett helt år.
Jag tar ur kärnorna innan jag lägger in dem så slipper man sitta och spotta kärnor när man äter dem sen. Det finns speciella verktyg för att ta ur kärnorna men jag tycker det fungerar bra med spetsen på en vanlig potatisskalare.

Mitt grundrecept ser ut så här:
1 kg urkärnade körsbär
850 g socker
3 - 4 dl rom

Man får anpassa receptet efter hur mycket bär man har. Jag blandar bär och socker i en skål. Sedan lägger jag bärmassan i väl rengjorda burkar och sist fyller jag upp med rom. Sen ska det här stå minst en månad, det är klart när sockret har löst sig. Med jämna mellanrum får man ta fram sina burkar och vrida och vända på dem så att allt blandas om.
Bäst är att servera en riktigt god vaniljglass till bären. Något som också är gott är att äta bären till risgrynskaka som på bilden.

måndag 17 augusti 2009

Smaklust 2009

Här är ett tips om ni befinner er i Stockholm nästa helg, 21 - 23 augusti, och inte vet vad ni skall göra. Ta en tur till Tantolunden där den stora mathantverksmässan Smaklust 2009 går av stapeln. Mathantverkare från hela Sverige samlas för att visa upp och ge smakprov av sina lokalt producerade produkter. Sedan kan man prova på att baka surdegsbröd med Manfred Enoksson från Saltå Kvarn eller koka marmelad med Jan Hedh. Det är nog bästa att ta med sig en slant för det lär finnas en hel del smått och gott att köpa med sig hem.

söndag 16 augusti 2009

Sega dinkelsnitt


En lite grövre variant av kolasnittar. Varning utfärdas för de är så goda. Gör gärna en dubbel sats för det är lätt att äta väldigt många.

100 g rumstempererat smör
1 dl råsocker
1dl muscovadosocker
2 msk sirap
1 dl fullkornsdinkel
1,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl pumpakärnor

Rör i hop smöret och sockret.
Tillsätt sirapen och arbeta in den ordentligt.
Blanda sedan i mjölet, vaniljsockret, bakpulvret tillsammans med solroskärnor och pumpakärnor.
Dela degen i två delar. Rulla ut var och en till längder, lika långa som plåten.
Grädda i 175 gradet 12 - 15 minuter. Passa så att de inte bränns.
Låt svalna lite innan du skär längderna i diagonala snittar.
Avnjutes med kaffe men ett glas kall mjölk är inte heller fel.

lördag 15 augusti 2009

Päronkaka


En snabb och lättgjord kaka till fikat. Gillar man chokladsmaken ska man ta 2 msk kakao, det var i minsta laget med en matsked.

3 päron
3 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1-2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
100 g mandelmassa
50 g smör
Florsocker

Riv mandelmassan grovt.
Vispa ägg och socker pösigt.
Vänd ner mjöl, kakao, vaniljsocker och mandelmassa i äggsmeten
Häll smeten i en smörad form, gärna springform.
Skär päronen i klyftor. Jag skalar nästan aldrig varken äpple eller päron när jag bakar med dem. Kärnhus, skaft och fult skal ska dock givetvis bort. Placera ut klyftorna i ett snyggt mönster.
Hyvla smöret över.
Grädda i 175 grader 30 - 40 minuter.
Låt svalna och pudra med florsocker innan servering.

onsdag 12 augusti 2009

Fröiga frallor


Vanliga vita frallor är jättegott men ibland vill jag ha något som smakar lite mer och ger lite mer att tugga på. Jag modifierade mitt vanliga frallrecept och resultatet blev de här frallorna med fyra olika sorters fröer/kärnor, linfrö, solroskärnor, sesamfrö och pumpakärnor.
I det här receptet gör jag en fördeg. Fördegen gör att brödet blir saftigare och så utvecklas smaken på brödet väl på grund av den långa jästiden.

Dag 1,fördeg:
200 g vatten
12 g jäst
250 g vetemjöl
100 g rågmjöl
8 g salt
Lös upp jästen i vattnet och blanda sedan i mjölet och saltet. Täck din bunke med plast och ställ för att jäsa i kylen över natten. Fördegen kan med fördel jäsa ända upp till 24 timmar, men minst 12 timmar bör den stå. Har man bråttom kan man jäsa i rumstemperatur 3 - 4 timmar.

Dag2
30 g jäst
500 g vatten
740 g vetemjöl
1 äggula
25 g smör
10 g honung
20 g salt
50 g linfrö
50 g oskalat sesamfrö
50 g solroskärnor
vatten och pumpakärnor till pensling

Börja med att rosta linfrö. solroskärnor och sesamfrö i het, torr stekpanna några minuter och låt det sen svalna.

Kör sedan allt utom salt och frön med fördegen i 8 minuter på låg hastighet.
Blanda i frön och salt och kör på högre hastighet 4 minuter eller tills alla fröna är väl blandade i degen.
Låt jäsa i plastlåda en timme.

Sen är det dags att forma till runda bullar. Jag fick ut 34 bullar som vägde ca 60g stycket. Pensla varje bulle med vatten och rulla i pumpakärnorna. Låt sedan jäsa på plåt under duk 4o minuter.

Baka av i 225 grader, släng in lite vatten i bottensamtidigt som du sätter in plåten. Det tar 12 - 13 minuter att grädda bullarna.

tisdag 11 augusti 2009

Surdegsbröd med havrekross


Det här är ett surdegsbröd som passar bra till frukostmackan. Det blir lite grovt eftersom det innehåller både havrekross och rågmjöl. Det blir ändå ganska lätt eftersom det också innehåller en hel del vetemjöl. Det är ett bröd som håller sig fräscht flera dagar och som går bra att frysa.

Dag 1 kväll:
250 g Rågmjöl
300 g Ljummet vatten
100g Rågsurdeg
Blanda ihop och låt jäsa över natten på varm plats, t.ex. ovanför kylskåpet.

Skållning:
2 dl havrekross
4 dlvatten
Låt koka 10 min och låt sen stå över natten.

Dag 2:
15 g jäst
250 g vatten
550 g vetemjöl
15 g salt
Kör allt utom saltet på låg hastighet i 8 minuter.
Häll i saltet och kör på lite högre hastighet i 3-4 minuter. Var uppmärksam på degen så att den inte arbetas för länge. Blir den blank har den fått knådas för länge och flyter ut när man formar den och man får platta limpor.
Låt degen jäsa i en oljad plastlåda 60 min.
Dela degen i två delar och forma som runda limpor.
Låt jäsa i jäskorgar 45 min.
Grädda bröden i 250 grader 5 min.
Sänk sedan temperaturen till 200 grader.
Lufta efter ytterligare 10 min.
Lufta någon gång till under gräddningstiden.
Bröden är klara när innertemepraturen är 98 grader.
Det blir ju två bröd av det här receptet och här är mina bröd. Jag hade bara en jäskorg tillgänglig idag så det andra fick jäsa i ett durkslag då blev utseendet så här olika. Jag tycker durkslagsbrödet ser bäst ut. Att jäsa i durkslag kan dock vara lite vanskligt för bröden kan fastna och då går luften ur dem när man försker tippa ut dem. Jäskorg är ett säkrare kort och så ser det ju proffsigare ut.

måndag 10 augusti 2009

Otäcka små kryp

I våras hade jag små konstiga klumpar i dinkelflingorna jag köpt från Saltå Kvarn Hittade även en liten fjäril. Jag kontaktade Saltå Kvarn och fick ersättning för min dåliga produkt. Det här är tydligen något som inträffar då och då när man håller på med ekologiska produkter.
Jag städade mitt skåp men tydligen inte tillräckligt för nu när vi kommit hem efter sommaren var det fullt med fjärilar och larver i mina mjölpåsar. Nu har jag slängt allt och städat mitt skåp väldigt noggrant. Jag har surfat runt och det är tydligen Mottfjäril jag fått i mitt mjöl. Rekommendationen är att förvara produkter som dessa fjärilar gillar i tättslutande förpackningar. Ska man hålla på med ekologiska produkter är det nog något man bör tänka över.

lördag 8 augusti 2009

Björnbärsmarmelad med citron och rom


Nu har jag börjat gå igenom min frys för att göra av med bär som blivit över sedan förra säsongen. Det har ju redan börjat fyllas på med nytt. Jag hittade en burk med björnbär som jag gjorde den här marmeladen på.

Ingredienser:
300 g björnbär
300 g socker
rivet skal och saft av en liten citron
1msk rom

Koka björnbär, socker, citronskal och citronsaft. Jag brukar koka tills marmeladen har temperaturen 105 - 106 grader. När marmeladen är så varm gör jag marmeladprovet.
Jag tar en sked med marmelad och häller på en ren tallrik som gärna är kall. Sedan drar jag skeden igenom och blir det då en liten fåra som inte går igen direkt är marmeladen klar. Det tar ett tag att koka marmelad, man får räkna med minst någonstans mellan 30 - 45 minuter.
Innan jag häller upp i väl rengjord burk blandar jag i 1 msk rom.
Det här receptet ger en liten burk med marmelad, ca 3 dl färdig marmelad.
Marmeladen var väldigt god på kringlorna med kornmjöl.

Kringlor med kornmjöl


När jag var lite bakade både min mamma och mormor ofta kringlor. Det var grova kringlor som var mjuka eller hårda eller fina söta kringlor. Jag tyckte mycket om de grova kringlorna och häromdagen bakade jag de här kringlorna med kornmjöl. De blir hårda och är goda till fikat med lite marmelad på.

Ingredienser:
100 g rumstempererat smör
3 dl sur grädde(gräddfil går lika bra)
4 dl kornmjöl
4 dl vetemjöl
2 msk socker
1/2 tsk salt
1 msk hjorthornssalt

Blanda de torra ingredienserna, tillsätt smör och grädde och arbeta ihop till en fast deg.
Dela degen i ca 30 delar som rullas ut till längder och sedan formas till runda kringlor.
Grädda i 200 - 225 grader ca 8 - 10 min. De får inte så mycket färg.

torsdag 6 augusti 2009

Minilimpor

Vilket fynd jag gjorde häromdagen. Jag hittade de här små formarna för endast fem kronor stycket.
Idag invigde jag dem och gjorde mitt favoritrecept från Pain de Martin, surdegsciabatta. Jag bytte rågmjölet mot fullkornsdinkel annars följde jag receptet.
Visst blev de fina mina små surdegslimpor.

onsdag 5 augusti 2009

Olof Viktors


Vi har varit i Skåne under några dagar så äntligen fick jag chansen att besöka Olof Viktors. Eftersom Jan Hedh ofta hänvisar till Olof Viktors i sina böcker är det väldigt kul att se hur det ser ut i verkligheten men framförallt att smaka på de läckerheter som erbjuds.
Vi började i cafét, där det inte var så svårt att välja. Är man i Skåne är det ganska givet att äta sill på rågbröd.
I butiken blev det värre för helst vill man ju prova allt så här tog det en stund. Till slut hade jag med mig en burk granatäppelmarmelad och en påse med Valrhona chokladskorpor med pistagenötter. Skorporna var super, mycket chokladsmak och inte alls söta.
Till kvällsfikat plockade vi med oss två bakelser, en med hallon och chokladmousse och en med en trippel Valrhona chokladmousse samt en helt vanlig kladdkaka. Alla tyckte kladdkakan var bäst!
Innan vi åkte därifrån tog vi alla varsin kanel eller kardemummabulle. Goda, men Bakery & Spice ligger snäppet före med sina kardemummabullar.
Jag köpte också det vita surdegsbrödet som vi bakat själva flera gånger. Det var perfekt, stora hål, lagom segt och syrligt.
Olof Viktors är väl värt en omväg, hit åker vi gärna tillbaka.

TV-tips

"Världens största kinarestaurang" heter en dokumentär som går i SVT. En fascinerande dokumentär om en gigantisk restaurang, dess ägare och anställda. Man får se en hel del om kinesisk matlagning som skiljer sig radikalt från vår egen både vad det gäller tillverkning, vad man äter(orm t.ex.) och sen hur man serverar den. I första programmet fick man också se hur och var man köper in råvaror till denna jätterestaurang. Det blir ju lite speciellt när man kan ta emot 5000 gäster på en och samma gång!

Dokumentären är i fyra delar och sänds på tisdagskvällar kl. 19.00. Två delar är redan sända men man kan gå in på det fantastiska SVT Play och se de redan sända avsnitten.